IEA legger i denne rapporten frem det de understreker er én mulig vei mot netto nullutslipp i energisektoren. FNs klimapanels 1,5 gradersrapport fra 2018 skisserte 90 forskjellige scenarier for å nå samme målet. IEA understreker at rapporten ikke er en indikasjon på hvor den globale energisektoren er på vei, men en mulig retning for å nå nullutslipp i 2050 og begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Alle sektorer må redusere sine utslipp betydelig og så raskt som mulig, og det har olje- og gassbransjen i Norge satt mål om å gjøre både på kort og lang sikt.
Norsk olje- og gassbransje har allerede satt ambisiøse mål for å redusere utslippene på norsk sokkel, og jobber for å nå en reduksjon på 50 prosent i 2030 og ned mot nær null i 2050. Parallelt utvikler bransjen løsninger som vil bidra til å redusere utslippene fra sluttbruken av olje og gass som hydrogen og CO2-fangst og -lagring, i tillegg til at vi jobber med å videreutvikle ny industri innen havvind.
IEAs mener at utvinning fra eksisterende felt vil være tilstrekkelig til å sikre nødvendig energi, forutsatt at olje- og gassetterspørselen faller så raskt som i dette scenarioet. Dette medfører at en større andel av produksjonen mot 2050 tilfaller land med lav produksjonskostnad. Norsk olje og gass deler ikke premisset om at det er OPEC-medlemmene alene i et 2050- perspektiv bør stå for over halvparten av produksjonen av olje og gass til verdensmarkedet. Dersom etterspørselen ikke faller like raskt som IEA antar i sitt scenario, og en samtidig struper tilbudssiden, vil dette kunne true den globale energiforsyningen og føre til svært høye energipriser.
Selv om IEA legger til grunn at tradisjonell aktivitet innen olje- og gass vil avta så understreker de at kompetansen fra olje- og gassektoren bli viktig i utviklingen av teknologier som hydrogen, karbonfangst- og lagring og offshore vind, som er nødvendig for å fjerne utslipp fra sektorer hvor det er vanskelig å avkarbonisere. Norsk olje og gassindustri har allerede satt konkrete ambisjoner for hvordan skape en fremtidsrettet energinæring på norsk sokkel som inkluderer havvind, hydrogen og CO2-fangst og -lagring.
Hvorfor er det fornuftig å fortsette med olje- og gassaktiviteten på norsk sokkel: