Miljø

Trenger kompetansen i olje- og gassindustrien

– Oljeindustrien slipper ut mye CO2, men har også teknologi, kompetanse og infrastruktur som trengs for å kutte utslipp, sier Marius Holm, daglig leder i Zero.
Image
Image
– Vi har mye industri som ikke kan elektrifisere bort utslippene sine, og derfor må CO2-fangst og -lagring til for å nå klimamålene. Vi ser også hvilken rolle bransjens lagrings- og prosjektkompetanse kan spille i å løfte store tunge industrielle prosjekter sammen med landbasert industri og få dette i gang, sier direktør klima og miljø Hildegunn T. Blindheim i Norsk olje og gass.

Noen blir overrasket over at Norsk olje og gass samarbeider så godt med miljøstiftelsen Zero. Vi er ikke enige om alt som må til på veien mot nullutslipp, men det er mye vi er enig om, slik som fangst og lagring av CO2.

– Vi har alltid hatt en filosofi om at vi samarbeider med de som enten sitter på løsningen eller problemet. Noen ganger er det bedrifter som har store utslipp og lurer på hva de skal gjøre med dem. Noen ganger er det bedrifter som sitter på løsninger og lurer på hvordan de skal få verden til å ta de i bruk. Andre ganger er det, som i deres tilfelle, litt begge deler, forteller Marius Holm, daglig leder i miljøstiftelsen Zero.

Se hele samtalen mellom Marius Holm, daglig leder i miljøstiftelsen Zero og Hildegunn T. Blindheim, direktør klima og miljø i Norsk olje og gass:

Bidrar med å løse et problem

– Oljeindustrien har store utslipp, men også teknologi, kompetanse og infrastruktur som vi trenger for å kutte utslipp. Det gjelder ikke minst i andre sektorer, som for eksempel når vi skal få i gang CO2-fangst på en sementfabrikk. Da bidrar oljeindustrien med kompetanse til å løse et problem for andre. Sånn sett er dere en typisk samarbeidspartner for oss, sier han.

– Det er ikke alle miljøorganisasjoner som er enig i at CO2-fangst og -lagring er en god klimaløsning. Får dere tyn for at dere samarbeider med Norsk olje og gass om dette?

– Vi får egentlig mest kjeft for at vi samarbeider med fornybarnæringen og for altfor tett dialog med de som vil bygge vindkraft. Men vi får også kjeft for å samarbeide med olje- og gassnæringen, og det er selvfølgelig fordi det er diskusjon om hvorvidt CO2-fangst og -lagring er en god klimaløsning eller ikke, sier Holm.

Må til for å nå klimamålene

– CO2-fangst og -lagring er ikke en enkel klimaløsning. Vi trodde lenge at vi ville trenge mye CO2-fangst og -lagring i kraftsektoren. Det var lite sannsynlig at fornybar energi kunne stille opp mot kullkraft i de volumene og prisene vi trengte. Men der tok vi faktisk feil. Og så er det en del sektorer hvor vi ikke ser andre løsninger, hvor CO2-fangst og -lagring kommer til å være en foretrukket løsning. Men jeg tror jo ikke at CO2-fangst og -lagring vil forlenge levetiden olje og gass veldig mye, sier Holm.

Zero var ikke de eneste som tok feil om hvor lite CO2-fangst man trenger i kraftsektoren, og Hildegunn T. Blindheim, direktør for klima og miljø er enig i at CO2-fangst og -lagring er en nødvendig løsning i en del sektorer:

­– Vi har mye industri som ikke kan elektrifisere bort utslippene sine, og derfor må CO2-fangst og -lagring til for å nå klimamålene. Vi ser også hvilken rolle bransjens lagrings- og prosjektkompetanse kan spille i å løfte store tunge industrielle prosjekter sammen med landbasert industri og få dette i gang.

Vil forlenge gass i form av hydrogen uten utslipp

Hun legger til at CO2-fangst og -lagring ikke er en unnskyldning for å forlenge oljealderen.

– Hvis vi kan dekarbonisere naturgass og være med å etablere et stort hydrogenmarked og hydrogenøkonomi, vil gassen kunne ha mye lengre levetid enn om det ikke hadde vært CO2-fangst og -lagringsmuligheter. Sånn sett vil vi forlenge produktet gass i form av hydrogen uten utslipp.

Image