Næringspolitikk

Skattedebatten er skadelig for næringen

Diskusjonen rundt en endring av petroleumsskatt skaper usikkerhet blant utenlandske investorer, mener oljeselskapet Wellesley Petroleum.
Image
Image
Foto:Maiken Ree
Kari Langvik Østhus er Norges-sjef i Wellesley Petroleum. Leteselskapet står bak årets så langt største funn på norsk sokkel.

Mens debatten om olje- og gassindustriens rammevilkår pågår sitter utenlandske investorer og følger med på ordskiftet. En av de fremste fordelene for norsk sokkel har vært stabile rammevilkår, til tross for en svært høy skatt på 78 prosent av inntektene. Dette har gjort norsk sokkel til en attraktiv investeringsgrunn for såkalte private equity-selskaper, som gjerne gir kapital til selskapene som leter og utvinner på norsk sokkel.

Kari Langvik Østhus er Norges-sjef for leteselskapet Wellesley Petroleum, som står bak årets så langt største funn på norsk sokkel. Hun forteller om viktigheten av at rammevilkårene er stabile.

Tuftet på leterefusjon

- Leterefusjon er helt essensielt og uten denne ordningen hadde ikke Wellesley blitt startet som selskap. Som en følge av det kunne Grosbeak-funnet ha blitt utsatt i lang tid, i verste fall ikke blitt funnet, sier Østhus.

- Stabile rammevilkår er et stort pluss for utenlandske investorer. De følger nøye med på diskusjonen som pågår om å endre skattevilkårene for petroleumsnæringen. På kort sikt fortsetter vi med den kapitalen vi har blitt gitt, men på lang sikt kan det hende at debatten som pågår er skadelig for videre vurdering av norsk sokkel som en attraktiv plass for investeringer, sier Østhus.

Fokus på norsk sokkel

Da selskapet ble startet i 2014 fikk de en startkapital på 250 millioner dollar, tilsvarende om lag 2,1 milliarder norske kroner. Selskapets fokusområde er norsk sokkel, og så langt har selskapet boret fire egenopererte brønner.

Wellesley Petroleum er et rendyrket leteselskap men nå er de i tenkeboksen på hvorvidt de skal bli med på feltutbygging. Første kandidat er Cara-funnet som opereres av Neptune Energy. Her er det forventet en plan for utbygging og drift, PUD, i løpet av første kvartal neste år.

Vurderer utbygging

Wellesley står også for årets så langt største funn på norsk sokkel, Grosbeak-funnet. Estimatene tilsier at feltet kan produsere mellom 53 og 115 millioner fat olje og 269 til 432 milliarder kubikkfot gass.

Også Grosbeak vurderes for utbygging, men det er en lang vei å gå når funnet strekker seg over tre lisenser med ulike konstellasjoner av operatører og partnere.

Satser på nyutdannede

Østhus ser positivt markedsutsiktene fremover, og tror et økende behov for energi i verden vil bidra til et stort behov for olje og gass i lang tid fremover. Selskapet har nettopp ansatt to nyutdannede geologer samt en IT-leder. Det er bevisst selskapspolitikk å ansette unge, slik at de kan utfordre tankesettet i bedriften.

- Oljenæringen er en spennende næring for unge å satse på. Det er høyt tempo og gjerne internasjonale muligheter. Har du vært med og boret en letebrønn så vet man hvor nervepirrende det kan være, sier Østhus.

Image