Miljø

Ikke fare for torskebestanden

Havforskningsinstituttet er tydelig på at torskebestanden ikke er truet ved eventuelle oljeutslipp utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
Image
Image
FOTO: Bjørn Vidar Lerøen
Reine i Lofoten.

Den siste tiden har forskningen fra Havforskningsinstituttet og virkninger av oljeutslipp blitt debattert. Direktør ved Havforskningsinstituttet (HI), Sissel Rogne, presiserer hva forskningen konkluderer med.

- Torskebestanden tåler utslipp veldig bra, sa hun i en debatt under Arendalsuka.

Forskningsprosjektet SYMBIOSES, der blant annet Havforskningsinstituttet har deltatt, konkluderer med at selv med det verst tenkelige utslippet, på det verst tenkelige tidspunkt og sted, vil effekten på torskebestanden bare være en reduksjon på omlag 3 prosent.

- Påstander om at eventuell oljevirksomhet truer livet i havet er ikke riktige. Vi mener at det er avgjørende å få til en konsekvensutredning for å få samlet den nødvendige kunnskapen for å avgjøre om det skal drives oljevirksomhet i disse havområdene eller ikke, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. 

Se også kronikk.

Image