Om oss

40 år med oljevern i verdensklasse

April 1978 ble Norsk Oljevernforening For Operatørselskap, NOFO, etablert. Det har vært en suksesshistorie.
Image
Image
Foto: NOFO
NOFO feirer 40 år på norsk sokkel i år. Her testes nytt utstyr, ca 1980.

Bakgrunnen for etableringen av NOFO var et spleiselag mellom oljeselskapene på norsk sokkel. I dag, 40 år senere, må modellen sies å være en suksess. 
– Vi er stolte over at norsk oljevern er i verdensklasse. Det kan vi kan takke myndighetene og operatørene for, sier administrerende direktør i NOFO, Leif J. Kvamme. 

Kvamme får støtte fra administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. 

– Jeg minner om at i løpet av 50 år ikke har kommet en dråpe olje på land. Det kan vi takke god oljevernberedskap for, sier Schjøtt-Pedersen.

Se historisk bildegalleri fra NOFOs aktivitet:

Sprek jubilant

Gjennom de første 40 årene har NOFO gjennomført tusenvis av øvelser og kurset enda flere personer i oljevern og beredskapsledelse. 

Det er med andre ord en sprek og moderne førtiåring som i disse dager feirer seg selv, men kanskje mest av alt sine medlemmer – operatørselskapene på norsk sokkel. Medlemmene har en aktiv rolle som pådriver av teknologiutvikling. Basert på behov og innspill fra bransjen har NOFO gjennom årene hatt flere bidrag for ny og forbedret teknologi.

Noen av nyvinningene som har blitt til med bidrag fra NOFO:

  • Utvikling av nye lenser for oljeoppsamling
  • Satellittovervåking av oljeflak
  • Testing av droner for å detektere partikler i luften rundt et oljeflak

- Mye har skjedd på 40 år, og i dag er NOFO blitt en foregangsorganisasjon for andre lands beredskapsorganisering, og vi har årlig flere delegasjoner på besøk som ønsker å lære mer om den norske modellen. Vi er i front når det gjelder beredskap, opplæring og teknologiutvikling i oljevernarbeid, og det er vi klare for å være i 40 år til, sier Kvamme.

Image