– Et banebrytende arbeid

Morten Bakke fra Arbeids- og sosialdepartementet åpnet InOILvation i Stavanger. Hans viktigste beskjed til arbeidstakerne: Det finnes store muligheter. 
Image
Image


NYE IDEER: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen introduserte InOILvation i Stavanger onsdag. 

Av Øyvind Knoph Askeland, informasjonssjef (tekst og foto)

Like etter klokken ni onsdag morgen i sentrum av Stavanger startet arrangementet som har som mål at tidligere ansatte i olje- og gassbransjen skal få brukt sin kompetanse i bedrifter utenfor næringen.

– Dette er et banebrytende arbeid, som det er rart ingen har gjort før, begynner Morten Bakke.

– Dere som sitter her har kjent på kroppen hvordan det er å miste jobben eller kjenner på at det er vanskelig å komme inn i arbeidslivet. Men pilene peker nå riktig vei. Det er flere ledige stillinger i Rogaland nå. Arbeidsmarkedet er i bedring, fortsetter statssekretæren til forsamlingen på rundt 100 mennesker.

– Trenger flere

I en tid der olje- og gasselskapene må gi slipp på arbeidskraft og begrense rekrutteringen, sitter det mennesker med en verdensledende kompetanse som kan utnyttes bedre. Håpet er at InOILvation skal bidra til dette.

Morten Bakke er opptatt av at deltakerne tør å tenke utenfor boksen, og gir et eksempel fra et besøk hos et firma i byggebransjen.

– De fortalte meg at oljearbeidere og -ingeniører er ettertraktede personer i deres bransje. Det er ikke nødvendigvis fordi dere er så gode til å sette inn vinduer, men dere har en sikkerhetstankegang som er gull verdt, sier Bakke.

– Jeg ser på dette som en markeds- og møteplass. Dere tilbyr arbeidskraften deres for bedrifter som har behov for den. Vi trenger flere sånne i flere formater, hvor kloke hoder og ideer kan møte bedrifter som trenger nye løsninger, fortsetter Bakke.

Kan gi ny jobb

Arrangementet InOILvation har fått mye oppmerksomhet de siste månedene. Ti bedrifter tar med seg problemstillinger som de arbeidsledige og nyutdannede fra petroleumsrettede fag skal forsøke å løse.

– Vi er midt i en omstilling i norsk olje- og gassvirksomhet. Vi har vært nødt til å redusere kostnader, og med det vært nødt til å gi slipp på kompetanse som denne næringen har hatt nytte av i mange år tidligere. Mange av dere som sitter her har bidratt mye til virksomheten. Den erfaringen kan være relevant i mange ulike sammenhenger, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Det er Shara Mabast Ali og studentene i prosjektet Den nye oljen som står bak ideen om InOILvation, som gjennomføres i tett samarbeid med Nav.

– Det er som statssekretæren sier rart at ingen har kommet med denne ideen tidligere, men nå er den her. Studentene har spurt hvorfor vi ikke samler de som sitter med unik kompetanse med dem som trenger den. Det spørsmålet er grunnen til at vi er her i dag, sier Schjøtt-Pedersen.

Bedriftene som deltar på InOILvation er Velde, Atea, Pumps and Pipes/IRIS, Sig. Halvorsen, AbleOnMedical, Roxel Aanestad, BluePlanet, ReStone og Forus Energigjenvinning.

POSITIV: Statssekretær Morten Bakke (H) åpnet InOILvation.

Image